IATA - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ : ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ : ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ

0Ι ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ Η ΣΤΑΘΜΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΙΣΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΩΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ Ή Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ,Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ (ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ, Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΔΑΣΜΟΥΣ, ΔΙΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ.

 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ


Η Σύμβαση του Μόντρεαλ ή το σύστημα της Σύμβασης της Βαρσοβίας, μπορεί να ισχύουν για το ταξίδι σας και οι συμβάσεις αυτές διέπουν και μπορεί να μειώσουν την ευθύνη των αερομεταφορέων σχετικώς με θάνατο ή σωματική βλάβη, απώλεια ή ζημία αποσκευών ή καθυστέρηση. Όπου ισχύει η Σύμβαση του Μόντρεαλ, οι περιορισμοί ευθύνης είναι οι ακόλουθοι:

  1. Δεν υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης.
  2. Σχετικώς με καταστροφή, απώλεια ή βλάβη ή καθυστέρηση αποσκευών, θα δίδονται 1,288 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 1,500 Ευρώ, ή 1,700 Δολάρια ΗΠΑ) για κάθε επιβάτη στις περισσότερες περιπτώσεις.
  3. Για ζημία που προέκυψε από καθυστέρηση του ταξιδιού σας, 5,346 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 6,600 Ευρώ, ή 7,300 Δολάρια ΗΠΑ ) για κάθε επιβάτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Η Οδηγία της Ε.Ε. με αριθμό 889/2002 απαιτεί από τους μεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόζουν τις διατάξεις των περιορισμών της Σύμβασης του Μόντρεαλ σε όλες τις αερομεταφορές επιβατών και των αποσκευών τους που πραγματοποιούν. Πολλοί μεταφορείς που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν επίσης να την εφαρμόζουν σχετικώς με μεταφορές επιβατών και των αποσκευών τους.

 

Όπου ισχύει το σύστημα της Σύμβασης της Βαρσοβίας, μπορούν να ισχύσουν οι ακόλουθοι περιορισμοί ευθύνης:

 

  1. 16,600 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 20,000 Ευρώ, ή 20,000 Δολάρια ΗΠΑ) σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης εάν ισχύσει το Πρωτόκολλο της Χάγης στη Σύμβαση, ή 8,300 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 10,000 Ευρώ, ή 10,000 Δολάρια ΗΠΑ), σε περίπτωση που ισχύει μόνο η Σύμβαση της Βαρσοβίας. Πολλοί μεταφορείς ηθελημένα αποποιήθηκαν τους περιορισμούς αυτούς στο σύνολο τους και οι Αμερικανικοί κανονισμοί απαιτούν, για ταξίδια προς, από ή με συμφωνημένη στάση σε περιοχή των ΗΠΑ, το όριο να μην να είναι λιγότερο από $75,000 Δολάρια ΗΠΑ.
  2. 17 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 20 Ευρώ, 20 Δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό για απώλεια ή ζημία ή καθυστέρηση ελεγμένων αποσκευών και 332 Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (περίπου 400 Ευρώ, ή 400 Δολάρια ΗΠΑ) για μη ελεγμένες αποσκευές.
  3. Ο μεταφορέας δύναται επίσης να καταστεί υπεύθυνος για ζημία που προκλήθηκε από καθυστέρηση.

 

Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από τον μεταφορέα σχετικώς με τα όρια που ισχύουν στο ταξίδι σας. Αν το ταξίδι σας περιλαμβάνει μεταφορά από περισσότερους μεταφορείς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με καθένα από αυτούς για παροχή πληροφοριών σχετικώς με τα ισχύοντα όρια ευθύνης.

Ανεξάρτητα από το ποια Σύμβαση ισχύει στο ταξίδι σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από υψηλότερα όρια ευθύνης για απώλεια ή ζημία ή καθυστέρηση απόδοσης αποσκευών πραγματοποιώντας την ώρα του check-in μία ειδική δήλωση της αξίας των αποσκευών σας και καταβάλλοντας το οποιοδήποτε επιπλέον ποσό που μπορεί να ισχύει. Εναλλακτικά, αν η αξία των αποσκευών σας υπερβαίνει τα όρια ευθύνης που ισχύουν, τότε πρέπει να τις ασφαλίσετε πλήρως πριν ταξιδέψετε.


Προθεσμία για κατάθεση αγωγής: Οποιαδήποτε αγωγή ενώπιον δικαστηρίου για αποζημίωση θα πρέπει να κατατεθεί μέσα σε δύο χρόνια από την ημερομηνία άφιξης του αεροσκάφους ή από την ημερομηνία κατά την οποία το αεροσκάφος όφειλε να αφιχθεί.
Αποζημίωση αποσκευών: Γραπτή ειδοποίηση στον μεταφορέα πρέπει να επιδοθεί εντός 7 ημερών από την παραλαβή των ελεγμένων αποσκευών σε περίπτωση ζημίας, και σε οποιαδήποτε περίπτωση καθυστέρησης, εντός 21 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία είχαν τεθεί στην διάθεση των επιβατών.

Αναγγελία Όρων Σύμβασης που ενσωματώνονται με αναφορά
 

  1. Η σύμβαση μεταφοράς σας με έναν μεταφορέα που σας παρέχει αερομεταφορά, διεθνή, εσωτερική ή ένα εσωτερικό τμήμα ενός διεθνούς ταξιδιού υπόκειται στην παρούσα αναγγελία, σε οποιαδήποτε αναγγελία ή απόδειξη του μεταφορέα και στους ατομικούς όρους του μεταφορέα (Όροι), τους σχετικούς κανονισμούς και πολιτικές (Κανονισμοί) και οποιουσδήποτε ισχύοντες δασμούς.
  2. Εάν η μεταφορά σας γίνεται με περισσότερους από έναν μεταφορείς, διαφορετικοί Όροι, Κανονισμοί και οποιοιδήποτε ισχύοντες δασμοί μπορεί να ισχύουν για κάθε μεταφορέα
  3. Οι Όροι, Κανονισμοί και οποιοιδήποτε ισχύοντες δασμοί κάθε μεταφορέα ενσωματώνονται με την παρούσα αναγγελία με αναφορά και καθίστανται τμήμα της σύμβασης μεταφοράς σας.
  4. Στους όρους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι:
  • Όροι και περιορισμοί της ευθύνης του μεταφορέα για τη σωματική βλάβη ή θάνατο των επιβατών.
  • Όροι και περιορισμοί της ευθύνης του μεταφορέα για την απώλεια, τη ζημία ή την καθυστέρηση εμπορευμάτων και αποσκευών, συμπεριλαμβανομένων εύθραυστων ή αλλοιώσιμων εμπορευμάτων.
  • Κανόνες για τη δήλωση υψηλότερης αξίας για αποσκευές και για την καταβολή πρόσθετου ποσού που μπορεί να ισχύει.
  • Εφαρμογή των Όρων και των περιορισμών ευθύνης του μεταφορέα στις πράξεις των αντιπροσώπων, υπαλλήλων και πρακτόρων του μεταφορέα, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε προσώπου που παρέχει εξοπλισμό ή υπηρεσίες στο μεταφορέα.
  • Περιορισμοί απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων χρονικών ορίων μέσα στα οποία οι επιβάτες πρέπει να υποβάλλουν απαιτήσεις ή να καταθέσουν αγωγές κατά του μεταφορέα.
  • Κανόνες σχετικά με επιβεβαιώσεις ή κρατήσεις, ώρες check-in, τη χρήση, διάρκεια και ισχύ υπηρεσιών αερομεταφοράς και το δικαίωμα του μεταφορέα να αρνηθεί τη μεταφορά.
  • Δικαιώματα του μεταφορέα και περιορισμοί της ευθύνης του μεταφορέα για καθυστέρηση ή αδυναμία παροχής μίας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών προγραμμάτων, αντικατάσταση με εναλλακτικούς μεταφορείς ή αεροσκάφος και αλλαγή δρομολογίου και, όπου απαιτείται από το ισχύον δίκαιο, την υποχρέωση του μεταφορέα να γνωστοποιήσει στους επιβάτες την ταυτότητα του αερομεταφορέα εκμετάλλευσης ή το αντικαθιστάμενο αεροσκάφος.
  1. Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση μεταφοράς σας και να βρείτε πώς να ζητήσετε αντίγραφο, στα μέρη όπου πωλείται μεταφορά με τον μεταφορέα. Πολλοί μεταφορείς έχουν επίσης τις πληροφορίες αυτές στους δικτυακούς τους τόπους. Όταν απαιτείται από τo ισχύον δίκαιο, έχετε το δικαίωμα να επιθεωρήσετε το πλήρες κείμενο της σύμβασης μεταφοράς σας στο αεροδρόμιο του μεταφορέα και τα γραφεία πωλήσεων και μετά από αίτημα, να λάβετε αντίγραφο με ταχυδρομείο ή άλλη υπηρεσία παράδοσης από κάθε μεταφορέα δωρεάν.
  2. Εάν ένας μεταφορέας πουλά υπηρεσίες αερομεταφοράς ή ελέγχει αποσκευές καθορίζοντας μεταφορά με άλλο μεταφορέα, το κάνει μόνο ως πράκτορας για τον άλλο μεταφορέα.


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΖΑ.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ή ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ.


ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ
: Οι πτήσεις μπορεί να έχουν υπεράριθμες κρατήσεις και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα μία θέση να μην είναι διαθέσιμη σε μία πτήση ακόμη και εάν έχετε επιβεβαιωμένη κράτηση. Στις περισσότερες περιστάσεις, εάν δεν σας επιτραπεί η επιβίβαση χωρίς τη θέληση σας, έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση. Όταν απαιτείται από το ισχύον δίκαιο, ο μεταφορέας πρέπει να ζητήσει εθελοντές πριν αρνηθεί την επιβίβαση σε οποιονδήποτε χωρίς τη θέληση του. Ελέγξτε με το μεταφορέα σας για τους πλήρους κανόνες της καταβολής αποζημίωσης για άρνηση επιβίβασης (DBC) και για πληροφορίες σχετικά με τις προτεραιότητες επιβίβασης του μεταφορέα.

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ: Για ορισμένους τύπους αντικειμένων μπορεί να δηλωθεί επιπλέον αξία. Οι μεταφορείς μπορεί να εφαρμόζουν ειδικούς κανόνες για εύθραυστα, πολύτιμα ή αλλοιώσιμα αντικείμενα. Ελέγξτε με τον μεταφορέα σας. Αποσκευές που παραδόθηκαν: Οι μεταφορείς μπορεί να προβλέπουν ένα επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών που παραδόθηκαν το οποίο ορίζεται από το μεταφορέα και μπορεί να διαφέρει ανά κατηγορία και/ή δρομολόγιο. Οι μεταφορείς μπορεί να εφαρμόζουν επιπλέον χρεώσεις για αποσκευές που παραδόθηκαν, καθ' υπέρβαση του επιτρεπόμενου βάρους αποσκευών που προβλέπουν. Ελέγξτε με τον μεταφορέα σας. Αποσκευές Καμπίνας Επιβατών (Δεν παραδόθηκαν): Οι μεταφορείς μπορεί να προβλέπουν ένα δωρεάν επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών καμπίνας το οποίο ορίζεται από τον μεταφορέα και μπορεί να διαφέρει ανά κατηγορία, δρομολόγιο και/ή τύπο αεροσκάφους. Συνιστάται οι αποσκευές καμπίνας επιβατών να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Ελέγξτε με τον μεταφορέα σας. Εάν περισσότεροι από ένας μεταφορείς παρέχουν τη μεταφορά για το ταξίδι σας, κάθε μεταφορέας μπορεί να εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες για τις αποσκευές (τόσο ελεγμένες όσο και καμπίνας επιβατών). ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Για εσωτερικό ταξίδι εξ ολοκλήρου μεταξύ σημείων των ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακοί κανόνες απαιτούν οποιοδήποτε όριο ευθύνης αποσκευών μεταφορέα να είναι τουλάχιστον $3,500.00 Δολ. ΗΠΑ ανά επιβάτη ή το ποσό που επί του παρόντος ορίζεται από το 14 CFR 254.5.

ΩΡΕΣ CHECK-IN.
 Η ώρα που φαίνεται στο δρομολόγιο/απόδειξη είναι η ώρα αναχώρησης του αεροσκάφους. Η ώρα αναχώρησης της πτήσης δεν είναι η ίδια με την ώρα κατά την οποία πρέπει να κάνετε check in ή την ώρα που πρέπει να είστε διαθέσιμοι για επιβίβαση. Οι ώρες check in, όπως σας γνωστοποιούνται από το μεταφορέα, είναι οι ώρες κατά τις οποίες ένας επιβάτης μπορεί να γίνει το αργότερο δεκτός για ταξίδι. Οι ώρες επιβίβασης, όπως σας γνωστοποιούνται από το μεταφορέα σας, είναι οι ώρες κατά τις οποίες μπορούν οι επιβάτες το αργότερο να παρουσιαστούν για επιβίβαση.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ). Για λόγους ασφαλείας, επικίνδυνα αντικείμενα δεν πρέπει να συσκευάζονται σε ελεγμένες ή αποσκευές καμπίνας (μη ελεγμένες) παρά μόνο σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες. Στα επικίνδυνα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται χωρίς περιορισμό τα ακόλουθα: πεπιεσμένα αέρια, διαβρωτικά, εκρηκτικά, εύφλεκτα υγρά και στερεά, ραδιενεργά υλικά, οξειδωτικά υλικά, δηλητηριώδεις και μολυσμένες ουσίες, και χαρτοφύλακες με ενσωματωμένα συστήματα συναγερμού. Για λόγους ασφαλείας μπορεί να ισχύουν και άλλοι περιορισμοί. Ελέγξτε με το μεταφορέα σας.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Μη συσκευάζετε και μη μεταφέρετε επί του αεροσκάφους τα αντικείμενα που εικονίζονται κάτωθι χωρίς να ελέγξετε με το μεταφορέα σας



ΜΗ ΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ Η ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΑΣ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Μεταφράσεις και άλλες χρήσιμες ταξιδιωτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΙΑΤΑ:

https://www.iatatravelcentre.com/tickets.htm




 https://www.iatatravelcentre.com/e-ticket-notice/1248351138.htm#