Τι ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού έως 30/11

Ποιες συγκεκριμένες οδηγίες έχουν εκδοθεί για τις πτήσεις εξωτερικού από τις Κρατικές Αρχές;

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ:2602/28 Ιουνίου 2020/Δ1α/ΓΠ.οικ.40383) της Ελληνικής Δημοκρατίας, έως 30.11.2020, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» (PLF) την προηγούμενη ημέρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Οι οικογένειες μπορούν να υποβάλουν μια κοινή φόρμα e-PLF.

Η φόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/

Από τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί επεκτείνεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ και από όλους τους μόνιμους κάτοικους της Ελλάδας που αναχωρούν με πτήσεις εξωτερικού από οποιοδήποτε Ελληνικό αεροδρόμιο, το αργότερο την προηγούμενη ημέρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης.

Επειδή πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν ήδη καθιερώσει φόρμα “e-PLF” αντίστοιχη με της Ελλάδας η συμπλήρωση της οποίας είναι υποχρεωτική για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην εκάστοτε χώρα, συνιστάται να επιβεβαιώνετε με την αεροπορική σας εταιρία αν χρειάζεται να υποβάλλετε και την αντίστοιχη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) της χώρας στην οποία ταξιδεύετε. Εναλλακτικά, για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να επικοινωνείτε με την πρεσβεία της χώρας προορισμού σας στην Ελλάδα.

Οι επιβάτες λαμβάνουν e-mail επιβεβαίωσης υποβολής της φόρμας PLF το οποίο θεωρείται απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την επιβίβαση στην πτήση. Το e-mail με τον μοναδικό κωδικό Ταχείας Απόκρισης (QR Code) το λαμβάνουν τα μεσάνυχτα (00.01 πμ) της ημέρας άφιξής τους στην Ελλάδα. (Ο κωδικός – QR code παρέχεται ως σύνδεσμος μέσα στο e-mail επιβεβαίωσης).

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να ελέγχουν, πριν αποδεχθούν τον επιβάτη για επιβίβαση, την απόδειξη επιβεβαίωσης υποβολής της φόρμας εντός του ενδεδειγμένου χρονικού ορίου & το απαντητικό e-mail με τον απαραίτητο PLF QR κωδικό. Εάν το ταξίδι ξεκινάει νωρίτερα από την ημερομηνία άφιξης, επιτρέπεται η επιβίβαση στους επιβάτες που θα δείξουν το e-mail επιβεβαίωσης υποβολής (και όχι απαραίτητα τον PLF QR κωδικό αφού θα τον λάβουν μετά τα μεσάνυχτα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους).

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο συμπλήρωσης & λειτουργίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο υποστήριξης του travel.gov.gr, καλώντας στο (0030) 215 560 5151 Δευτέρα ως Παρασκευή 09:00-17:00 ή στέλνοντας email στο generalsecretary@civilprotection.gr  /  generalsecretary@gscp.gr

Περιπτώσεις ταξιδιού έκτακτης ανάγκης που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προκαθορισμένο όριο υποβολής πριν από την πτήση, θα εξετάζονται ανά περίπτωση από τις κρατικές αρχές. Ενημέρωση αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος θα αποστέλλεται με e-mail στους ενδιαφερόμενους

Επιπλέον, από 11.11.20 στις 06:00 και μέχρι 30.11.20 τα μεσάνυχτα, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν (πέραν της φόρμας PLF και του QR κωδικού) αρνητικό μοριακό τεστ για τον Covid-19, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ πριν την επιβίβαση στην πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις αναφορικά με τη διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) είτε τηλεφωνικά στο 0030 213 15 10 932-3, 0030 213 15 10 171, 0030 213 15 10 196, είτε μέσω e-mail στις διευθύνσεις  generalsecretary@civilprotection.gr  /  generalsecretary@gscp.gr .

Οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να εξασφαλίζουν την ενημέρωση των ταξιδιωτών πριν από την επιβίβαση τους και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης του ταξιδιού αναλόγως με τα ισχύοντα μέτρα στον τόπο προορισμού κατά το χρόνο πραγματοποίησης του αλλιώς πρέπει να αρνηθούν την επιβίβαση σύμφωνα με τις νομοθετικές πράξεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρία. Αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας των αεροπορικών εταιριών παρέχονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας μας, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.aia.gr/el/traveler/travellers-info/airlines

Πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μπορείτε να βρείτε εδώ: https://eody.gov.gr/en/covid-19/

πηγή: ΑΙΑ